The A-Team

If you have a problem, if no one else can help, and if you can find them, maybe you can hire the A-Team.
– Hoor je de tune al? –

Alleen als je ze kan vinden, kun je wellicht hét team inhuren wat je zelfs uit de meest uitzichtloze situaties kan redden. Wat te doen in de gevallen dat je het zonder Hannibal, Face, Murdock en B.A moet stellen?

Een groep mensen bij elkaar is niet automatisch een “A Team”, maar komt met de nodige valkuilen, zoals beschreven in het vorige blog Ditmaal een drietal manieren om een team net zo goed op elkaar ingespeeld te krijgen als het viertal van het A Team.

  1. ”I’m a bird, i’m a plane, i’m a choo-choo-train.”(Murdock)

    Je loopt wel het risico dat je collega’s je wat vreemd aankijken, dus hou de wetenschappelijke onderbouwing bij de hand*. Stel bij het volgende teamuitje voor om de populaire escape rooms te verruilen voor synchroonzwemmen. Of wellicht tai chi of roeien, mocht dat je meer aanspreken. Het is namelijk bewezen dat synchroon bewegen de onderlinge samenwerking bevordert. Wellicht hebben Hannibal, Murdock, B.A en Face veel uren gemarcheerd samen?
    Overigens is het omgekeerde ook aangetoond; leden van teams waarin hoge saamhorigheid ervaren wordt, vertonen een meetbare synchronisatie van fysieke zaken. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in activiteit van de gezichtsspieren. Aan de mate waarin de teamleden synchroon lachten, konden onderzoekers voorspellen of ze zich een team voelden en tevreden waren over de wijze waarop werd samengewerkt.
    * Bijvoorbeeld van de aan Stanford University gelieerde psychologen Scott Wiltermuth en Chip Heath.
  2.  ”I’m not nuts, i’m condiments. I’ve been promoted.” (Murdock)
    Het A-Team bestaat uit vier vaste leden, waar vaak anderen bij aansluiten voor de duur van een specifiek avontuur. De omvang van een team heeft invloed op wat het samen gedaan krijgt; ideaal is om precies die kennis, vaardigheden en handen bij elkaar te zetten die je nodig hebt om het werk gedaan te krijgen. Maak een team te groot en de aanvullende handjes en vaardigheden wegen niet meer op tegen de extra complexiteit in de communicatie en aansturing die het oplevert. Aan de vraag wàt dan de optimale samenstelling en omvang voor een team is ga ik me hier niet wagen, dat laat ik graag over aan specialisten in bijvoorbeeld Scrum of LEAN. Het boek Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time van Jeff Sutherland, een van de uitvinders van Scrum, is zeker ook de moeite waard als je niet van plan bent zelf software te ontwikkelen.
  3. “Shut up, fool!” (B.A. Baracus)
    Google concludeerde, in een onderzoek onder de eigen medewerkers, dat vooral “Psychological Safety” het verschil maakte tussen meer en minder succesvolle teams (lees hier meer). Psychological Safety draait om de gedeelde overtuiging dat het binnen een team veilig is om sociale risico’s te lopen. Teamleden durven onderling toe te geven dat ze fouten maken, voelen zich vrij om hun mening te geven en ervaren wederzijds respect. Het hogen van Psychological Safety is een taak die goed door een manager of teamleider uitgevoerd kan worden. Bijvoorbeeld door veel vragen te stellen om een gesprek op gang te krijgen, duidelijk te bespreken dat de input van alle teamleden nodig is en gewaardeerd wordt en door eigen fouten openlijk toe te geven en bespreekbaar te maken. Psychological Safety heeft een sterke positieve invloed op “organizational learning”, wat er op neer komt dat een team (en organisatie) zichzelf blijft verbeteren, kennis vergaart en daarmee efficiëntie en productiviteit verhoogt.
    Professor Amy Edmondson, verbonden aan Harvard, is de wetenschapper die veel onderzoek over Psychological Safety naar buiten heeft gebracht. Ondermeer in de vorm van boeken en TED Talks, voor de geïnteresseerden.

Tot slot: We kunnen niet verwachten dat een groep mensen bij elkaar automatisch een A Team wordt. Zeker als we daar de potentiële valkuilen bij optellen, zoals de voorbeelden van het Bystander Effect, Socials Loafing en Group Think uit ons vorige blog. Het goede nieuws is dat het er allerlei uiteenlopende mogelijkheden zijn om er wél een A Team van te maken, zowel vooraf in de samenstelling als bij een bestaand team. Dit was slechts een beknopte selectie uit alles wat er te vinden is over het verbeteren van samenwerking en resultaat binnen een team. Nu nog een plan samenstellen waarvan je verwacht dat het past bij jouw team. Synchroonzwemmen is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd.

“ I love it when a plan comes together!” (Hannibal Smith)

Referenties
Wiltermuth Scott S.,Heath Chip (2009), Synchrony and Cooperation, Psychological Science, Vol 20, Issue 1, 1-5.
Sutherland, J (2014), Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time, New York: Crown Business.
Edmondson, A. “Psychological Safety, Trust and Learning: A Group-level Lens.” In Trust and Distrust in Organizations: Dilemmas and Approaches, edited by Roderick Kramer and Karen Cook, 239–272. New York: Russell Sage Foundation, 2004.

Dit vind je misschien ook interessant