Wat doet een psycholoog?

Dit blog is geschreven door Jessica Lodeweegs van Jess GGZ

Psychologiseren

‘Wat doe je als psycholoog?’ Die vraag krijg ik regelmatig van kinderen en jongeren. Gisteren nog kreeg ik deze vraag van een 9-jarig meisje. Ze vulde zelf het antwoord in en zei: “ik weet het! Jij doet aan psychologiseren.”

Ik moet lachen en denk bij mijzelf, ja wat doe ik nu precies op een dag? Soms is mijn hoofd zo vol aan het einde van de dag, dat ik zelf ook niet meer weet wat ik nu allemaal heb gedaan.

Vaak begint mijn dag net als een iedereen die op kantoor werkt; laptop opstarten, mail lezen en agenda checken. Ik moest hier in het begin best aan wennen omdat ik eerder als juf heb gewerkt. Als juf heb je niet even dat rustige opstart moment, want eenmaal op school sta je in de aan-modus.

Toch ziet mijn werkdag op kantoor er iets anders uit dan de meeste mensen die op kantoor werken. Ik bereid mij voor op een drukke dag vol gesprekken. Aanpassen is hierbij het belangrijkst. De jongste cliënt die ik zie is 6 jaar, de oudste 66 en alles daartussen.

In ieder gesprek neem ik een andere houding aan en kijk ik door een nieuwe bril. Waar heeft deze persoon baat bij? Invoegen, uitdagen, empathie tonen, motiveren, streng zijn of juist even niets doen en afwachten. Als psycholoog analyseer je en zoek je naar de onderliggende verklaring van het gedrag. Wil je helpen de cliënt verder te laten komen en weer zelf regie te laten krijgen over zijn/haar leven.

Kortom, ik vind het heerlijk om lekker te blijven psychologiseren!

Door Jessica Lodeweegs van Jess GGZ

Dit vind je misschien ook interessant