Prestatiedruk: “May the odds be ever in your favor”

Dit blog is geschreven door Michelle Coenen van Psychologie Praktijk Michelle Coenen.

De woorden uit de befaamde Hunger Games film zeggen het al. De wil om te presteren is zo groot dat het bijna als onmogelijk wordt gezien. Met name in de categorie van de pas afgestudeerden en vijfentwintigers, ook wel de Millenials genoemd, is de prestatiedruk heel groot. Men stelt zichzelf onrealistische hoge eisen, de wereld verkeert in een ‘crisis’ waarin de banen niet voor het oprapen liggen en daarnaast stellen we ook persoonlijk en sociaal hoge eisen. We willen een goede baan met een goed salaris, waarbij we, perfectionistisch als we zijn, ons uit de naad werken en bijna een burn-out hebben. Prive willen we een partner, en ook nog eens een groot sociaal netwerk. Oftewel onze avonden en weekenden zijn ook gevuld. De maatschappij vinden we ook belangrijk, dus vrijwilligerswerk willen we ook in investeren. Gezond zijn is tegenwoordig ook een hype, dus verantwoord eten en het liefste daarnaast 3x per week sporten, komt er ook nog eens bij. En dan ook nog het perfecte plaatje en beeld willen scheppen op social media (zoals Instagram en Facebook). Die telefoon, zijn we niet los van te komen..

Als ik bovenstaande lees vind ik het niet gek dat men tegenwoordig snel overspannen of somber is. Jong volwassen voelen de druk vanuit de maatschappij en in Nederland is er de afgelopen jaren ook veel veranderd waardoor de druk ook daadwerkelijk ‘voelbaar is’. De studiebeurzen zijn afgeschaft, het is moeilijk om een betaalde baan te vinden die aansluit bij je afgeronde studie en daarnaast speelt opvoeding ook een rol. Generatie X en Y zijn opgevoed met de spreekwoordelijke ‘veren in hun reet’ en hebben vaak te horen gekregen hoe goed ze wel niet zijn, en zijn in die zin ‘verwend’. Hierdoor krijgen ze vanaf hun vijfentwintigste vaak te maken met tegenslagen die hard aankomen. Het perfecte plaatje blijkt niet te kunnen worden nagestreefd of onrealistische doelen blijken inderdaad niet haalbaar, en dan raakt de selfie-generatie in de stress.

Het is ook niet makkelijk om dan ‘ineens’ los te komen van die prestatiedruk. Want vaak is je omgeving ook in de ban van de prestatiedrang, en is het lastig om dan zelf niet te streven. Maar er zijn een aantal dingen die je wellicht zelf al kunt toepassen om wat minder stress te ervaren. Ik zet ze hieronder voor je op een rij.

  1. Leg eens wat vaker je telefoon weg en verwijder social media apps op je telefoon;
  2. Voldoende rust en slaap, voldoende beweging en gezonde voeding;
  3. Plan een uur in de week zonder prikkels, een soort ‘quality-time’ met jezelf;
  4. Stel haalbare doelen en sta eens wat vaker stil bij de dingen die je al hebt bereikt in je leven;
  5. Stop met jezelf vergelijken met anderen;
  6. Haal een activiteit uit je agenda die je gepland hebt voor de aankomende week, en laat dat moment leeg;

Er zijn natuurlijk meer tips en adviezen om je prestatiedruk wat meer te normaliseren, maar probeer ook niet meteen alles te willen verbeteren en veranderen. Want dan verval je weer in je oude gedragspatroon van direct goed willen presteren!

Door Michelle Coenen van Psychologie Praktijk Michelle Coenen.

Dit vind je misschien ook interessant